Joke Sistermans – Psychosyntheticus

OVER-JOKE-FOTO

JOHANNA MARIA HYCINTHA SISTERMANS

“VOOR WIE IK LIEFHEB WIL IK HETEN”

WIE IK BEN….? Is een vraag waar ik nog steeds een antwoord op aan het geven ben.

Niemand heeft een handleiding meegekregen bij geboorte, ook ik niet, en zodoende beschouw ik mijn ‘levensschool’ met alle gebeurtenissen gaandeweg als de meest exclusieve opleiding, van waaruit ik ook te delen heb. Ergens in mijn leven begonnen steeds meer mensen in mijn omgeving  me te vragen waar ik de rust en balans vandaan haalde die ik uitstraalde. Vanuit die vraag, misschien wel meer opdracht vanaf toen, ook omdat ik voor mezelf geen helder en bevredigend antwoord had, ben ik nader gaan onderzoeken en studeren en heb daarmee eveneens mijn eigen levenservaringen beter leren plaatsen.

“Als de leerling rijp is, is de leraar daar”

Ik verheug me zeer over het feit dat ik nog steeds leren kan en lukt het me steeds beter ‘te doen waar ik goed in ben en te zorgen voor wat ik nog kan en wil ontwikkelen’.

Dit maakt voor mij het leven boeiend & de moeite waard; ‘levendig’ en ervaar ik Zin.

 

Ik beschouw mijzelf als leerling aan het leven.

 

Prive

Ik ben geboren te Hillegom in de Bollenstreek op 13 Juli 1960 als oudste dochter van 5 kinderen; een warm gezin met gezonde turbulentie. Naast dochter, zus en tante, ben ik vriendin & collega en de trotse moeder van 4 inmiddels volwassen kinderen; 1 dochter en 3 zoons.

Werk

Naast het werk in mijn eigen praktijk voor psychosynthese is de plaats waar ik eveneens sinds een aantal jaren voortdurend leer en ontwikkel, zowel professioneel als mens, mijn werk als coördinator vrijwilligerswerk van 2 projecten voor mensen in kwetsbare posities bij een grote welzijnsorganisatie. Het streven naar ‘het grootste welzijn voor het grootste aantal’ is de drijfveer. Mijn hart gaat uit naar mensen die bereid zijn er te willen zijn voor een ander en naar de mensen die hun aandacht en ondersteuning nodig hebben en waard zijn.

Ziekte en/of problemen van een mens zijn nooit het hele verhaal.

Studie & Mensbeeld

comfortable silence picDe kunst en kunde van het begeleiden en coachen van mensen en organisaties heb ik geleerd aan het instituut voor psychosynthese te Hilversum gedurende een 5 jarige deeltijd HBO studie. Voor deze studie heb ik heel bewust gekozen na enige ‘verkenning’ in mijn behoefte aan kennis over psyche onder andere omdat ik de ‘gewone’ psychologie tekort vond doen aan het mensbeeld wat ik had. Wat mij zeer aansprak is wat de grondlegger van psychosynthese Roberto Assagioli zei over psychosynthese in het artikel ‘ de Gulden Middenweg’;  

” psychosynthese benadrukt dat de behoefte aan betekenis, aan hogere waarden en aan een spiritueel leven even werkelijk en reëel is als de biologische en sociale behoeften. Daarnaast beschouwd zij de mens als een fundamenteel gezond organisme, dat tijdelijk onbevredigend kan functioneren.”

De opleiding heb ik als bachelor in psychosynthese afgerond met onderzoek , presentatie en scriptie over het thema “ de betekenis van heldere verhoudingen “. Ik heb me verbonden aan intervisie en het me verder professioneel blijven ontwikkelen.

Zen

Een groot aantal jaren beoefende ik boeddhistische Zen meditatie en ik heb meerdere malen deelgenomen aan langere retraites. Ook heb ik studieklassen gevolgd bij mijn leraar Nico Tydeman.

Wil je nog meer inzicht krijgen in ‘ wie ik ben’ dan nodig ik je uit te kijken naar de keuzes die ik heb gemaakt bij ‘inspiratie’ http://www.inngesprek.nl/inspiratie/ En natuurlijk van harte welkom  INNGESPREK.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInPrint this pageEmail this to someone